tirsdag den 14. februar 2012

Marie - Det første jeg tænker på – Karakteristik af Dot

Dot er en kvinde. Hun er Frederiks mor. Hun har store øjne og tynde ben. Hendes navn er Dot Grotr, og betyder ”huset af sten”. Hun har en mørk blomsterfarvet spadserdragt på, blomsterfarvede ruskindssko og blomsterfarvet ruskindssbøllehat med meget bred skygge samt solbriller. Hun har været gymnasielærer, og undervist på Katedralskolen i dansk i mange år, men på grund af et fald hvor hun brækkede ryggen, blev hun invalidepensionist.
Der er lidt som om at Dot ikke rigtig har megen kontakt til familien, fordi hun ikke har forstand på børn og den slags. Derfor sender hun bare en lille check på 100 kr. så Lisa kan planlægge et eller andet til børnene.
Det kommer til udtryk i tekststykket, at Dot måske er lidt en ”fin” type, uden at være det. Hun bor i en lejlighed i Dalgas Avenue i Århus. Der er beskidt i hendes vindueskarme og hun har en helt bestemt sofa også. En londonsofa og et ottebenet rundt sofabord.
Hun servere mad som fernet branca, bitter te, indtørret solbærmarmelade og hårdt ristet brød. Da hun vil finde en plads, er det heller ikke godt nok med en siddeplade, så hun ender med at gå med Hans-Morten op til hans plads.

Jeg tænker måske at hende her Dot er fra Hippie-tiden, hvor man gik meget i pangfarver og specielt blomster.
Ud fra Birgittes synsvinkel virker det til at hun er lidt af en fanatiker, der sidder og underholder sig selv med hjemmesnedkererede sproghistoriske teorier. Hun finder alle mulige måder at inddrage hendes navn på.
Ord som gør at hun virker til at være lidt mere end andre: Hun smyger sin lille, tørre, elegante skikkelse ind på plads. Hatten tager hun ikke af, og alle andre i kirken kan se den under hele begravelsen.
Citater der får hende til at lyde lidt skrap i munden: Idiotisk idé, for fanden, indskrænkende folkefærd, det er en erhvervssygdom, snæversyn, kuldegysninger ved tanken om de danske præstegårde, skorstenene hvor de Grundtvigske prutter stiger op. (Hun har ingen respekt for kirken).

Det kommer ikke rigtigt til udtryk hvordan Dot har det i kirken, men hun føler sig stadig lidt hævet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar