tirsdag den 14. februar 2012

PERSONKARAKTERISTIK AF DOT

Har en lille, tør elegante skikkelse. Tynd hud på hænderne. Er en lille spirrevip. Hun har store øjne. Ben tynde som tændstikker, lille fin rynket mund. Hun har klare og intelligente øjne

Mørk blomsterfarvet spadseredragt, blommefarvede ruskindssko og en blommefarvet ruskindsbøllehat med en meget bred skygge. Solbriller.

Hun var invalidepensionist efter et fald ned af en trappe, hvor hun brækkede ryggen. Hun havde været gymnasielærer og undervist på katedralskolen i dansk i mange år.

Mor til Frederik. Gustavs mormor.

Hun er en smule gammeldags og fordomsfuld. Kan slet ikke stå hvorfor Lisa hun valgte at uddanne sig til præst. Det er et selvgodt og indskrænket folkefærd, der kun tænker på at brillere. Hun er en meget beslutsom ældre dame, der ved hvad hun vil. Dette fortæller hun også selv da hun vælger at tale om sig selv til hendes barnebarns begravelse (selvomtaget, svært ved at se sorgen i øjnene). Hun fortæller at hendes rigtige navn var Elisabeth. Men hun nægtede simpelthen at adlyde, hvis folk kaldte hende dette. Hun var ikke mere end et år gammelt, da hun fik ændret sit fornavn. Dot skulle have et let og springsk over sig. Hun var meget smidig som lille. - Men der var ingen der lagde mærke til hende.

Jeg fortolker: Hun er meget sin egen person. Usympatisk indtryk af hende. Hun kommer op i blommefarvet tøj til hendes barnebarns begravelse.

Hun er for fin og (egoistisk) til at kunne sidde på de resterende pladser i kirken. Hun er inderst inde jaloux over hendes søn fik et liv, og hun ikke gjorde. Hendes liv, hendes fortid, hendes drømme fik hun ikke levet ud, pga. hendes ulykke.

Hun hentyder til at der ikke var nogle der lagde mærke til hende som lille, måske derfor hun er blevet som hun er nu. Heller ikke kan udvise sorg eller glæde overfor andre.

De følelser der dominerer, er tvetydige. Hun virker som en snaksalig ældre kvinde - men hendes undertone af hvad hun siger, understreger hendes følelser, som er bitre.

Hun udviser ikke sorg, som man andre mennesker ville gøre, i den situation, som hun er præsenteret i, i romanen. Hun er menneskesky men stadig viljestærk på hendes helt egen facon.


Navnet dot: Huset af sten


Ingen kommentarer:

Send en kommentar